Tytöt olivat vähän sisustaneet eilen meidän ollessamme töissä. Ilmeisesti Muumi osaa avata sellaiset ovet, joiden kahva on käännetty ylöspäin. Mana ei ole ainakaan ennen osannut. Niinpä ne olivat päässeet keittiöön, ruokahuoneeseen ja olohuoneeseen, joissa sitten odottikin iltapäivällä todellinen sekasorto. Tavaraa oli ihan hirveästi lattioilla, mm. (onneksi vain kukkakaupasta saamamme) häälahja ja lautanen oli rikottu. Roskat oli levitetty ympäri kämppää, vessassa oli kiskottu tavaroita pöydiltä ja suihkukaapista, mun ihan uusi Tigin hiusspray oli järsitty ja koirantarvikekaapissakin oli käyty – huoh.

Huomasimme kyllä jo silloin Muumin koeasumisjakson aikana, että sillä on vahva taipumus varastaa tavaroita pöydiltä. Mutta että se on näin vahva, se kyllä yllätti. Lisäksi Muumi oli nostanut tassunsa pöydälle mun lähtiessä lenkille Manan kanssa – vaikka sulho oli kotona. Se sai kyllä sellaiset huudot siitä, että ehkä uskoi ainakin hetkeksi.

Täytyypä tehdä Muumille ”ansoja” pöydille, eli esimerkiksi helposti keikkaavia uuninpeltejä ja muuta sellaista, joka pitää kovaa ääntä tippuessaan. Lisäksi täytyy jotenkin yrittää päästä yllättämään se pahanteossa, jotta voimme kieltää sitä. Sulho myös asensi olohuoneen oveen sellaisen lapsiperheisiin tarkoitetun ovistopperin, jonka ansiosta oven ei pitäisi avautua ellei sitä hakasta vapauta avaamista ennen.

Muuten menee kyllä oikein kivasti. Lenkitin molemmat koirat eilen erikseen ja silloin ne kulkivat tosi nätisti – edes Muumi ei vetänyt juuri ollenkaan. Vahvistin samalla sen nimeä ja kontaktia, eli palkkasin aina kun se reagoi nimeensä tai katsoi minua. Olen myös alkanut kouluttaa molemmille ”Pysy”-käskyä, joka tarkoittaa, että ne odottavat kiltisti eteisessä kun olen päästämässä ne pihalle. Sekin alkaa toimia jo hyvin. Lisäksi Muuminkin pitää odottaa istuen ennen kuin saa ruokaa.

Myönnän, kyllähän aikuisen koiran ottamisessa on aina haasteensa. Mutta uskon, että hiljaa hyvää tulee ja että saamme kitkettyä kaikki ikävät tavat pois hiljalleen. Pitää vaan aina muistaa, että Muumi voi todellakin tehdä asioita, joita Mana ei tee. Muumia ei voi vielä myöskään jättää valvomatta minnekään sellaiseen paikkaan, joissa se pääsee varastelemaan tavaroita pöydiltä.